SVBFifa

Verslag dag 4 “Suriname versus Uruguay”

Woensdag 14 december – “De derde wedstrijd tegen Uruguay. Domineren, maar onvoldoende scoren

De derde wedstrijd van de zaalvoetbalselectie is tegen het team van Uruguay; gepland voor 17:30u. Alle landen in de poule hebben nog kans om zich te kwalificeren voor de halve finale. De stand in de poule van Suriname na twee wedstrijden gespeeld te hebben:

1. Paraguay 3pnt
  2. Argentinië 3pnt
  3. Uruguay 4pnt
  4. Suriname 1pnt

Gezien het tijdstip waarop wij moeten spelen kunnen de jongens iets uitslapen. Afgesproken om 9:45u bij het ontbijt (ontbijten kan tot 10:00u). Tijdens het ontbijt hangt er een relaxte sfeer. De jongens hebben gisteravond, na alle emoties en de uitslag van de wedstrijd Par.-Uru. bekend, van de coaches vernomen dat wij alles nog in eigen hand hebben. Om kwalificatie voor de halve finale zeker te stellen moet er allereerst vandaag gewonnen worden van Uruguay. Het meest ongunstige scenario is een gelijkspel bij de wedstrijd van Par.-Arg, die voor onze wedstrijd wordt gespeeld. Dan moet Suriname met minimaal 2 doelpunten verschil winnen van Uru. om zich te kwalificeren; dit vanwege doelsaldo.

Na het ontbijt zijn de jongens vrij en pakken allen wat rust. Om 13:45u vertrekken wij met z’n allen met de bus naar de locatie waar lunch wordt geserveerd (circa 45min rijden). Op het menu vandaag…pasta met kip. Bij allen goed in de smaak gevallen.

Direct na de lunch rijd de selectie door naar het universiteitscomplex om daar rond 15:45u te arriveren. Wij zien nog net de laatste 10min van de fysiek harde wedstrijd tussen Arg. en Par. Een battle met een stereotype Zuid-Amerikaans karakter waarbij de tegenstaander wordt geïntimideerd door keihard te schreeuwen bij elke sliding of gewonnen duel. Een beetje in lijn met het gejuich van volleyballers na een gewonnen punt. Onze nachtmerrie wordt werkelijkheid. De wedstrijd eindigt gelijk, waarbij Arg. laat in de tweede helft de gelijkmaker intikt….eindstand 4-4.

Wij gaan de kleedkamer in, die zich onder de betonnen tribune bevindt, en weten dus wat ons te doen staat; winnen met minimaal 2 doelpunten verschil. Daarmee komen alle teams op 4pnt en zal doelsaldo bepalend zijn.

Terwijl de ploeg zich omkleed is de er een meisjes wedstrijd gaande. De ploeg heeft in tegenstelling tot gister voldoende tijd om op te warmen en de wedstrijdbespreking te houden en tevens….een motivatie speech van trena Prishad en een zeer korte van Rolf. Als de jongens niet helemaal bij de les waren, dan zijn ze dat nu zeker wel! Ze zijn zich ervan bewust dat het een zeer zware wedstrijd wordt, zowel fysiek (slechts 3 wissels) en mentaal (druk om te kwalificeren voor de halve finale). Nadat de meisjes wedstrijd is afgelopen worden de laatste pre-game oefeningen met de bal gedaan en is een ieder lekker warm en enthousiast. Voorafgaand aan de wedstrijd zijn de gebruikelijke ceremoniële zaken zoals het volkslied van beide landen en het begroeten van de tegenstaander. Nu kan het echt beginnen!

Op de eerste speeldag is de speelwijze van Uruguay geanalyseerd. De wedstrijdanalyse:

• stoort de opbouw van de tegenstaander pas op hun eigen helft, circa 5m na de middenlijn. Voldoende ruimte om te voetballen en op te bouwen;
  • maakt de ruimte klein, maar geen goede rugdekking;
  • Omschakeling verdediging naar aanval super snel; gokken heel erg op hun dodelijke counter;
  • heeft maar één type aanvalsopbouw. Een lange bal naar de 5 (spits) en die moet het vaak dan maar uitzoeken. Minder bewegelijke ploeg waarbij de 4 en de 2 nagenoeg op de zijlijn staan, maar weinig ondersteuning bieden aan de 5;
  • Een keeper die heel goed kan uitgooien, vaak zoeken naar de 5;
  • Geen ingestudeerde vrijetrappen en hoekschoppen kunnen identificeren;

De wedstrijd start en de speelwijze van Uru. is conform de wedstrijdanalyse. Gunstig voor Suriname aangezien wij lekker in ons spel komen tegen dergelijke tegenstaanders. Gezien de schorsing van Zer staat Burnet in de basisopstelling met aanvoerder Diego, Plet, Lisse en de volledig herstelde doelman Dion. Slechts 3 wissels op de bank; Roshan, Tariq en Gaby.

Suriname speelt goed. Circa 70% balbezit voor Suriname en Uru. laat zich gedurende de eerste helft steeds meer inzakken, onder de aanvallende druk van Suriname. Burnet, die afwisselend op de positie 2 (links) en de 4 (rechts) speelt, kwam met zijn acceleratie en snelheid verschillende keren langs zijn tegenstaander en kon vaak vanuit links goed de ballen terugleggen die vervolgens werden geknald door een van de anderen. De doelman van Uru. kon telkens de schoten keren als deze op doel kwamen. Het vertrouwen van de jongens groeide en Uru. was slechts gevaarlijk met de lange uitgooien van de doelman op hun diepe spits. Diego, die bij afwezigheid van Zer op de 3 speelt, was belast met het “bewaken” van de spits. Een behendige spits die goed gebruik maakt van de ruimte voor/achter de verdediging. Diego moest enkele keren hard ingrijpen om te voorkomen dan de spits 1-op-1 kwam met onze doelman.

Tijdens de timeout werd de jongens erop attent gemaakt dat het goed gaat, MAAR de counters van de tegenstaander gevaarlijk zijn. “alert blijven en altijd een laatste man hebben op het veld” werd door de coaches meegegeven. Des te zuurder is het dat wij met 9 min. te spelen in de eerste helft op achterstand komen door…..u raad het al…..een counter; die overigens volgens het boekje werd uitgevoerd door Uru.; 1-0.

Goed om te zien dat onze jongens, na de initiële schok, de draad direct weer oppakten en hetzelfde spelbeeld manifesteerde zich weer….Suriname dominant, maar slaagt er niet in het net te vinden. Diego, Plet en Burnet krijgen allen doelpuntrijpe kansen. De scheidrechters voelen de wedstrijd aan en laten het spel doorgaan. Er wordt, voor Surinaamse begrippen, hard gespeeld….maar onze jongens zijn er inmiddels achter wat wel en niet mag en gaan daarin goed mee waarbij de slidings en schouderduwtjes goed worden uitgevoerd….hard maar fair play! De laatste 1.5 minuut wordt er gas terug genomen. Dit uit angst voor een counter van Uru. en mogelijk een grotere achterstand net voor de rust. Suriname doet alles goed….op scoren na. Het vertrouwen is er….het komt goed.

Na de rust gaat ons team op dezelfde voet verder. Wij merken dat Uru. geen antwoord geeft op inspeel pass naar de positie 5 (Plet). Die kan vaak vrij aannemen, maar bewaart niet altijd de rust om de bal vast te houden totdat de aansluiting vanuit de tegenstaander er is. Gezien het uitgangspunt, twee doelpunten verschil, is Suriname op gegeven moment gedwongen om hoger op de aanval van Uru. te storen. Uru. komt er nu helemaal niet meer uit en elke bal wordt met een boog diep gespeeld naar hun spits die vervolgens de bal verliest. De druk van Suriname wordt groter met resultaat; met nog 10:35min. te spelen wordt een zeer goed opgezette aanval afgerond die begint met een diepte pass naar Plet, vervolgens goede combinaties met Lisse, Diego en uiteindelijk Plet die de bal erin knalt van 6m nadat deze wordt terug gelegd…..1-1…..en nu gaan we!!

Er volgt een slot offensief van Suriname, ondanks dat de spelers al erg moe zijn vanwege de weinige wissels….Meerdere schoten van Plet, Lisse en Diego gaan net naast of in de handen van de doelman. We komen voor het doel, maar kunnen het net niet vinden….een frustrerend en machteloos gevoel begint in mij op te komen. Wat doen we verkeerd? Verdedigend staat het, aanvallend komen we op de helft van de tegenstaander en we krijgen kansen….wat willen we nog meer…SCOREN!!

Met 3:30 min te gaan is het tijd om met een 5de man te gaan spelen. Intentie om doelman Dion te wisselen en met Diego (functie doelman en speler), Burnet, Lisse, Plet en Tariq vol in de aanval te gaan….we hebben immers niets aan een gelijk spel…we moeten nog minimaal 2 keer scoren.

En dan….dan gebeurt is verschrikkelijks….net voor het inzetten van de wissels scoort Uru. wederom…en wederom uit een counter. 2-1 Uru. Dion komt uit zijn doel, maar de aanvaller wipt de bal vanuit links schuin over de linker schouder en de bal valt in de rechterhoek van het doel……game over?……nee we gaan door. Strijden tot het bittere eind.

Met 5 man op de helft van de tegenstaander is het belangrijk dat er geen balverlies is. Helaas gebeurt dat wel, mogelijk vanwege de druk van de wedstrijd. Burnet, die een prima wedstrijd speelt, besluit om te schieten….veels te vroeg aangezien de tegenstaander nog niet uitgespeeld is. De bal komt tegen het been van een Uruguayaan die vervolgens met een eenvoudig lob de bal in het lege doel van Suriname krijgt……3-1 Uru.

Met nog 2 min. te spelen en deze stand is het game over. Suriname gaat door met de 5-mans aanval…binnen enkele seconden scoren wij de aansluitingstreffer…2-3 op naam van Lisse…Wij gaan voor een gelijk spel. Krijgen nog 1 a 2 kansen maar kunnen het doel niet treffen…het blijft dus 2-3 voor Uru.

Zeer begrijpelijk herhalen de emotionele taferelen van gister zich weer. Ex-bondscoach Kenneth Jaliens komt hoogst persoonlijk in de kleedkamer om de jongens een hart onder de riem te steken. In lijn met hetgeen wij altijd vertellen, geeft hij aan dat het een proces is en dit slechts een moment opname daarvan. Ervaring meenemen en doorgaan; het proces loopt goed. Mooie tijden komen als wij hard blijven werken. Coach Prishad, die zijn tranen niet kon bedwingen, geeft aan wat de afgelopen maanden met hem hebben gedaan en wat de vervolgstappen zijn voor deze groep. Coach Rolf geeft aan ditzelfde gevoel vaker te hebben meegemaakt op internationaal niveau (weleens waar bij andere takken van sport)…. “alhoewel je het nu niet wil geloven…wordt je er altijd sterker van”. Na 45min en wat rekoefeningen, zijn de jongens mentaal ready om te vertrekken.

Het toernooi is afgelopen. We hebben aangetoond dat wij meekunnen met de miljoenen naties. We hebben veel complimenten gehad van onze tegenstaanders (de coach van Uru. kon niet geloven dat hij de wedstrijd had gewonnen). We hebben als coaches diverse tekortkoming geïdentificeerd die weggenomen moeten worden. Er is werk aan de winkel! De bond, de coachingsstaf, de ouders en de jongens hebben werk.