Verslag dag 3 “Suriname versus Argentinie”

Dinsdag 13 december – “De tweede wedstrijd tegen Argentinië. De dag van mixed emotions

Wederom een vroege ochtend voor de Surinaamse zaalvoetbalselectie. Om 5:30u gaat de wekker bij de technische staf, waarna om 6:00u een belronde wordt gedaan om zeker te zijn dat alle spelers ook daadwerkelijk wakker zijn. Om 6:30u zitten we met z’n allen aan het ontbijt; een ieder op tijd. De ene ziet er wat frisser uit dan de andere.screenshot_3

Na een goed ontbijt vertrekt het zaalvoetbalteam samen met zwemmen en judo naar de verschillende sportaccommodaties. Eerst worden de judoka’s en de zwemmers afgezet en daarna de zaalvoetballers. Ruim 50min voor de aanvangstijd van de wedstrijd arriveren wij op de locatie….aftrap 8:30u tegen Argentinië.

Na een goede warming-up begint de volgende basis vijf* aan de wedstrijd:

  • Dion (in het doel);
  • Zer;
  • Diego;
  • Lisse;
  • Plet

* roepnamen van de spelers

Zowel Suriname als Argentinië beginnen afwachtend aan de wedstrijd. Argentinië begint met storen van de tegenstaander rond de middenlijn met een enkele keer iets hoger op. Argentinië speelt met een zeer fysiek spelende diepe spits. Deze wordt ingespeeld vanuit de “laatste man” en vervolgens lopen de spelers aan de zijkant (posities 2 en 4) in. De spits is zeer behendig en Zer heeft letterlijk zijn handen vol om hem in bedwang te houden. Het lukte de spelers van Argentinië telkens weer om de pass door het midden te geven naar de diepe spits. Dit aangezien Plet niet op het juiste moment en in de juiste richting druk zet op de “laatste man” van Arg. Na het wisselen van Plet voor Roshan werd de passlijn afgesloten en kon de spits niet meer bereikt worden. Aan de zijlijn kon Plet het “plaatje” zien en even later zijn verdedigende taak naar behoren uitvoeren.

Zer groeide in de wedstrijd en daarmee ontpopt zich een “hoofdrollenstrijd” tussen hem en de spits van Arg. Fysieke voetballende battles binnen het toelaatbare. Met het afgesloten van de passlijn en Zer die de meeste duels won schakelde Arg. over naar een spelsysteem waarbij de spits aan de zijkanten speelt; Zer werd “weggetrokken” uit het centrum. Hierdoor ontstond er een gat in het midden van het veld waarin de zijkant spelers van Arg. in liepen voor de “1-2tjes”. Suriname was in staat het speelveld erg klein te houden door te knijpen. Argentinië had m.i. circa 70% balbezit maar wisten dit niet om te zetten in scoringskansen.

Met 3 counters is het Suriname die de meeste scoringskansen creëerden in de eerst helft, waarvan 2 grote scoringskansen voor Diego. De keeper maakt in beide gevallen een goede redding….Rust 0-0!

screenshot_2

In de tweede helft was het menens. Argentinië zet druk op onze speelhelft en Suriname is niet bij machten om er voetballend uit te komen. De frustratie nam toe en er ontstond op gegeven moment onderling onenigheid tussen twee spelers van Suriname. Het zijn beide spelers met een dominant karakter. Tariq, die in het veld kwam voor Plet, vervulde zijn rol optimaal als aanspeel punt op de helft van Arg. Het bracht rust in het spel en daarmee nam het zelfvertrouwen toe. Ook Roshan en Gabi hebben met hun invalbeurten gebracht wat het team op dat moment nodig had.

De titanen strijd van de dag “Zer vs. de spits van Arg.” ging naar een climax. Zer, de absolute uitblinker van de dag en onvermoeibaar heeft deze wedstrijd elke minuut gespeeld. Met nog 8min te spelen in de tweede helft krijgt hij helaas een gele kaart. Zijn tweede gele kaart voor het toernooi en daarmee is hij geschorst voor de volgende wedstrijd. Geen tijd om te treuren, deze wedstrijd moet gewonnen worden en dan zullen wij kijken naar het vervolg.

De wedstrijd gaat op en neer en Arg. schopt twee keer op de paal. Suriname moet het hebben van de counters waarbij Burnet twee keer goed voor het doel komt maar het net niet kan vinden. Het is een heuse titanenstrijd aan het worden waarbij de anticlimax zich in de laatste seconden zou manifesteren. Met nog 10 seconden te gaan en nog steeds 0-0 tegen Arg…….jaja wij houden de grote voetbalnatie op 0-0…..zet Zer de counter in nadat hij de bal wederom heeft onderschept van de spits. Deze counter wordt tegengehouden door de keeper van Arg. en uitgeregend de ster van de dag maakt vervolgens met 2 seconden te gaan de zesde overtreding ……een directe 10m vrijeschop is het gevolg.

Wij weten dat Dion reeds heeft bewezen dat “je van zeer goede huizen moet komen” om hem van afstand te verslaan…..ook deze klus zal hij dus wel klaren. De 10m schop wordt inderdaad gestopt door Dion, maar er zijn 3 spelers van Arg. die inlopen waarvan 1 de rebound intikt. De spelers van Suriname zijn kort daarvoor nog geïnstrueerd om hun keeper te beschermen….1-0 Arg. met 1 seconden op de klok…screenshot_5

Zeer geëmotioneerd vallen de meeste spelers van Suriname na het eindsignaal huilend op de grond. De paradox van winnen en verliezen wordt ook vandaag weer op een zeer pijnlijke manier duidelijk. Sportsmanship van de spelers en de coaches van Arg. was fenomenaal. Ze hebben onze jongens echt minuten lang getroost. Na een peptalk van de zeer geëmotioneerde coach Prishad en 30min verder waren de spelers ready om met tegenzin, zeer begrijpelijk, te stretchen.

Wat volgende waren zeer veel complimenten van de coaches en spelers van Arg. en het meegekomen Surinaams publiek. De complimenten gingen op dat moment het ene oor in en het andere oor uit.

Aan de hand van deze wedstrijd kan het volgende worden geconcludeerd:

  • Suriname kan een masterclass verdedigen geven aan de andere landen;
  • Suriname heeft voetballend (nog) niet het vermogen om uit de druk van de tegenstaander vandaan te komen (zeker niet op eigen helft).
  • Suriname kan mee met grote voetbalnaties!

Naast de zaalvoetbalwedstrijd stond de dag ook in het teken van de openingsceremonie van de Consude games….. op dag twee wordt schijnbaar de openingsceremonie gehouden….om 15u moeten de landen aanmelden. Het werd dus een dag van wachten en naar anders sporten kijken.

De openingsceremonie was leuk opgezet en de jeugdigen waren de sterren. Suriname kwam op gegeven moment de hal binnen met vlag en alle andere toeters en bellen en op dat moment krijgt de technische staff (die op de tribune zat) het bericht dat een van onze spelers zich niet lekker voelt. Prishad gaat naar beneden en nog geen 3min. daarna zwaait hij dat ik moet komen. Inmiddels weten wij dat wanneer Prishad zo zwaait er iets niet in orde is. Onze keeper Dion is flauwgevallen en heeft daarna overgegeven. Er was inmiddels een medisch team naast hem….I kid you not, het AZ zou jaloers worden. Nadat de verdwaasde look op gegeven moment van zijn gezicht was en hij vragen kon beantwoorden, werd hij onderworpen aan enkele medische testen….bloeddruk, alhoewel een beetje verhoogd, is normaal…..bloedsuiker is normaal….hartslag is normaal….

De conclusie was al gauw dat de cocktail van emoties, vermoeidheid, mogelijk slecht gegeten, te weinig gedronken en onvoldoende rust van de afgelopen dagen ervoor gezorgd heeft dat hij even van zijn stokje is gegaan. De arts van de selectie, die eveneens een soortgelijk voorval eerder op de dag had met een volleybalster, nam het proces over. Advies van hem: naar het hotel, soep eten en direct naar bed.

screenshot_4

Bij aankomst in het hotel was Dion al weer het mannetje, maar heeft hij toch de opdracht gehad om te gaan eten en slapen. Dit heeft hij ook keurig opgevolgd en is op dit moment lekker in dromenland.

De technische staf is nog circa 2 uur bezig geweest met het regelen van water (wachten we al twee dagen op)….ophalen en distribueren van het water en daarna erachter komen dat het sodawater is….opnieuw ophalen van water en distribueren…..bellen om de vuile kleren te laten ophalen en de schone kleren van de wedstrijd van gister weer te laten bezorgen in het hotel….afspraken voor enkele spelers in orde maken met de fysio en kamersleutel problemen te verhelpen (handig die elektronische kamersleutels die het ineens niet meer doen).

Het was een dag vol mixed emoties:

  • ….bijna winnen van Arg. maar uiteindelijk geheel verliezen. Pijnlijke levenslessen voor de jongens dat winnen en verliezen buren van elkaar zijn en de bal in een fractie van een seconde bij de verkeerde buur kan vallen.
  • Een mooie openingsceremonie met een minder mooi moment voor Dion.

Inmiddels is de wedstrijd tussen Paraguay – Uruguay ook gespeeld…4-4 de eindstand.

Suriname heeft met deze uitslag alles nog in eigen hand. Allereerst moet er gewonnen worden morgen van Uruguay…..Daar gaan we voor!!

Namens TS,

Rolf I. Verwey